"Over spanningen als gevolg van hoogsensitiviteit"

Beste Taetske,

Er is iets waar ik tegenaan loop ivm hoogsensitiviteit. Ergens verwar ik wellicht mijn ‘ware natuur’ met een soort ideaalbeeld van hoe ik zou moeten zijn.
Ik heb al heel wat lagen onderzocht en dat geeft zeker meer ontspanning, inzicht en acceptatie. Wat er van mij overblijft, in het opzicht van de persoonlijkheid die ik belichaam, is een hoogsensitieve persoonlijkheid.

Ik zou denken/hopen/verwachten (allemaal dingen die ik natuurlijk niet zou ‘moeten’ doen?) dat er een persoon overblijft die niet meer gespannen raakt van dagelijkse situaties, die zich nergens meer voor schaamt, die graag onder de mensen vertoeft, die makkelijk communiceert, die zich ‘thuis’ voelt op deze wereld.

Wat ik juist ervaar is dat ik vanwege hooggevoeligheid wel van dagelijkse situaties gespannen raak, vooral door het tussen de mensen zijn, en twijfelachtig en onzeker gedrag vertoon als gevolg hiervan. Dan vraag ik me af hoe ermee om te gaan.
De nasleep van dagelijkse gespannenheid duurt wel minder lang dan voorheen.

Is het een kwestie van oefening, als je dit soort dingen dagelijks meemaakt? Of kan het zijn dat ik me altijd ongemakkelijk zal voelen, ook al zitten er geen persoonlijke lagen meer op?

Hartelijke groet,
W


Taetske’s antwoord

Beste W,

Je ware natuur gaat voorbij aan alles wat wij persoonlijkheid noemen. Het is volkomen onpersoonlijk. Ieder beeld wat je ervan hebt, is het niet. Het is wat overblijft als alle beelden zijn opgelost of tot rust gekomen.

Hooggevoeligheid is een gave. Niet iets wat spanningen veroorzaakt. De spanningen komen door de (soms heel oude) overlevingsmechanismen die geloven dat je plek op aarde afhankelijk is van de goedkeuring van anderen. De hooggevoeligheid wordt dan ingezet binnen het overlevingsmechanisme. En dat kan erg vermoeiend zijn.

Het feit dat de spanningen minder lang blijven hangen is een teken dat je op de goede weg bent. Het is zeker een kwestie van oefening, maar ook van perspectief.

Als er geen persoonlijke lagen meer op zitten, voel je je ook niet meer ongemakkelijk. Maar het is de vraag of het nodig is ze allemaal af te leggen. Meestal gaat het afpellen tot op een zeker niveau, en dan kan de werkelijkheid worden gezien waardoor verder afpellen niet meer nodig is, alleen onderhoud. De acceptatie komt dan vanuit een andere bron.

Hartelijke groet,
Taetske

Reacties 0

Plaats een reactie

Geef een reactie