"Ik houd de hele QLB niet vol. Is dat normaal?"

Hallo Taetske,

Heb eigenlijk 2 vragen:
1. ik oefen nu een paar weken met de cd van Jeru Kabbal, maar houd het hele programma niet vol. Skip altijd een deel van de snelle ademhaling, anders ben ik naderhand uitgeput. Is dit normaal?
2. iemand zei mij vandaag dat QLB hetzelfde is al rebirthing, klopt dat?

Hartelijke groeten, Yorianne


Taetske’s antwoord

Beste Yorianne,

De meeste mensen houden het gemakkelijk vol. Als je verder gezond bent en in redelijke conditie, en in je dagelijkse bezigheden ervaar je niet snel moe te zijn of eerder te stoppen dan andere mensen, dan is er misschien iets met manier waarop je zit of ademt.

Het beste kun je de meditatie op een kruk of rechte stoel doen. Zittend op een meditatiekussen of meditatiebankje is ook prima. Je kunt tijdens de meditatie gerust af en toe van houding veranderen, maar ga niet liggen. Zit rechtop, ogen gesloten, en zorg dat je knieën altijd lager zijn dan je billen. Met opgetrokken knieën sluit je de buik af waardoor je niet goed kunt doorademen. Wat je ook kunt proberen is om tijdens het actieve gedeelte te gaan staan. Je komt dan wat meer in je kracht, kunt je lichaam beter bewegen en voelt waarschijnlijk ook meer ruimte om emoties te uiten mochten die omhoog komen.

QLB is niet hetzelfde als rebirthing. Je zou wel kunnen zeggen dat ze familie van elkaar zijn, maar ze hebben hun eigen karakter en werking. De QLB focust meer op meditatie. Een belangrijk verschil is ook dat rebirthing meestal liggend wordt gedaan, en QLB altijd zittend. Bij de QLB blijft de aandacht bij de adem. Het ontladen van emoties is geen doel op zich, maar het biedt er wel de ruimte voor.

Tip: er zijn regelmatig introductie-avonden QLB hier bij mij in Tsuki. Ik licht de meditatie daar uitgebreid toe. Erg leuk om een keer mee te maken.

Hartelijke groet, Taetske

Reacties 2
  1. Rebirthing is begonnen met verbonden ademen in water. Met een snorkel onder water in een grote kuip om de verbinding weer te gaan voelen met geboren worden. Later gingen de mensen ook droog rebirthen.
    Ikzelf heb 10 begeleide rebirthing sessies bij een rebirther gedaan en een weekend water-rebirthing in Amsterdam. Heel bijzonder is dat geweest.
    Dank je wel Taetske voor jouw antwoord…

  2. Dank je voor je toelichting Inge!

Plaats een reactie

Geef een reactie