"Hoe blijf je bij je adem gedurende de dag?"

Hoe blijf je bij je adem gedurende de dag? Ik doe regelmatig ademoefeningen en als ik alleen ben gaat het aardig maar op een drukke dag met veel mensen… dan lukt het niet meer.

Lieve groetjes,
Tineke


Taetske’s antwoord

Hoi Tineke,

Bij de adem zijn gedurende de dag is een van de mooiste en meest effectieve intrumenten om in contact met het moment te zijn. Dat het je al zo goed lukt als je alleen bent, is fantastisch! Een vrucht van alles wat je hebt gedaan.

In contact met anderen lopen er vaak meer programma’s. Daardoor is er minder aandachtsruimte om bij het NU te zijn, bij de adem. Hoe meer je onbewuste ontspant, hoe meer aandachtsruimte er komt voor het NU.

Tegelijk is het ook een kwestie van trainen, er aan wennen. Een fantastisch hulpmiddel is de MotivAider. Zet de MotivAider bv op 20 minuten. Zo krijg je 3x per uur een seintje dat je eraan herinnert een deel van je aandacht aan je adem te schenken. In het begin zul je echt even een pauze moeten nemen voor een paar bewuste ademhalingen. Naarmate je meer geoefend raakt, kun je je aandacht bij je adem brengen terwijl je gewoon doorgaat met te doen wat je aan het doen bent.

Veel mensen denken dat ze alleen met hun aandacht bij hun adem kunnen zijn als ze stil zijn en vol en diep ademen. Dat is een misvatting. De adem is er altijd, hoe die ook gaat. Zelfs praten is ademen. Zonder adem zou er geen geluid uit je keel komen. Kijk maar eens of je de luchtstroom kunt waarnemen die langs je stembanden en door je mond gaat terwijl je praat.

Waarnemen is: zijn bij hoe het in het moment is. Stel dus geen voorwaarden aan je adem als je er met je aandacht bij bent. Neem het waar zoals het is.

Soms is het gevolg dat je adem ontspant en verdiept. Het lichaam voegt zich naar waar de aandacht heen gaat. Ben je meer in contact met het nu, dan kom je ook meer uit je denken, uit de zorgenmachine. En dat ontspant.

Lieve groet,
Taetske

Reacties 0

Plaats een reactie

Geef een reactie