"Wat is jouw ervaring met QLB en trauma? De QLB helpt, maar ik wil niet gehertraumatiseerd worden."

Hallo Taetske,

Afgelopen jaar heb ik een paar keer de Quantum Light Breath bij je in de mooie zaal gedaan. Ik vind het een het een hele fijne meditatie en ik doe hem thuis, soms alleen, soms met vriendinnen, 1 à 2 keer per week.

De afgelopen jaren heb ik erg traumatiserende gebeurtenissen meegemaakt. Daarvoor ben ik in therapie bij een traumatherapeute. Ik heb het gevoel dat de QLB meditatie behulpzaam is. Ook als release en om steeds ook weer in contact te raken met een ruimer zelf. Naar mijn idee was ik depressief geworden als ik niet de QLB had gedaan.

Ik heb de laatste tijd toenemend last van hyperventilatie. En ik wil natuurlijk niet gehertraumatiseerd worden in de QLB. Mijn traumatherapeute heeft de opname een keer geluisterd en het lijkt haar oké, maar wel een beetje tricky ook. Ze raadde me aan om niet té diep te ademen (is ook vaak niet nodig, er komt al genoeg op). Wel diep in de buik.
Ik probeer zo goed mogelijk bij de ademhaling zelf te blijven en ook contact te houden met de vloer en mijn lichaam. Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer vooral als er herinneringen opkomen van iets dat nog zo levend voelt.

Wat is jouw mening Taetske, vanuit jouw ervaring met ademen en trauma?

Hartelijke groeten,
J


Taetske’s antwoord

Hoi J,

Fijn te horen dat de QLB je helpt in deze moeilijke tijd. Dat is niet niks.

Fijn dat je het gedeeld hebt met je traumatherapeute. Haar tips zijn goed! Als je het zo doet, hoef je niet bang te zijn voor hertraumatisering.

Houd twee dingen goed in de gaten:
1. Blijf beseffen dat herinneringen geen echte gebeurtenissen zijn, ook al voelt het wel zo.
2. Verdwijn niet in de emoties. Blijf inderdaad zo veel mogelijk in contact met de realiteit van de adem die door je heen stroomt zodat je bewust blijft van de werkelijkheid van het moment > Ik zit hier en ik adem. Ik ben veilig, warm en beschut. Ik geef ruimte aan mezelf en aan wat er door me heen gaat zodat het kan helen.

Nog een tip: blijf in de laatste fase van de meditatie goed rechtop zitten. Dat houdt je in je kracht. Geen probleem als er ook dan nog emoties door je heen stromen, maar geef ze niet teveel aandacht.

Lieve groet,
Taetske

Reacties 0

Plaats een reactie

Geef een reactie