"Wat zit er achter een gevoel van schuld?"

Hoi Taetske

Mijn vraag is: in de workshop in Toscane hebben we het gehad over schuld en wraak, maar ik herinner me alleen dat het kan zijn dat er sprake van is, en dat je daardoor blokkeert in ‘gelukkig’ zijn, en in het Hier en nu zijn. Bij wraak omdat je zoiets hebt van ‘ik zal je terugpakken en nooit gelukkig worden’, maar bij schuldgevoel weet ik het niet meer. Dat kwam laatst op in een intuïtieve dialoog en ik weet niet goed hoe hiermee verder te gaan. Kun je daar iets over zeggen?

Groetjes,
H


Taetske’s antwoord

Hallo H

Schuldig voelen is vaak een rookgordijn voor machteloos voelen. Als je schuldig bent, kan je de illusie vasthouden dat je er nog iets aan kunt doen. Dan hoef je de machteloosheid en afhankelijkheid niet te voelen, die daaronder zit en veel bedreigender is (dit alles natuurlijk voor het kind dat je vroeger was). Vandaag de dag kan nog steeds gebeuren dat iemand boos op je wordt en niets meer met je te maken wil hebben, en dat er verder niet veel is wat jij daar aan kan of wil doen. Alleen ben je nu volwassen, en heb je allerlei opties om verder te gaan met je leven die je als kind niet had.

Mocht het thema schuld nog in je dialogen opduiken dan kan je je openstellen voor de machteloosheid die daarmee bedekt wordt. Dat brengt je dan sneller bij de kern van afhankelijkheid van het kind dat je vroeger was.  En dat brengt je weer bij het inzicht dat dit oude patroon geen functie meer heeft voor wie je nu bent, waardoor het kan ontspannen en jij je kunt openen voor dit Hier en Nu.

Lieve groet,
Taetske

Reacties 0

Plaats een reactie

Geef een reactie