"Hoe ga jij om met dingen die je ziet gebeuren?"

Hoi Taetske,

Hoe ga jij om met dingen die je om je heen ziet gebeuren, waarbij mensen andere mensen slecht behandelen of hun omgeving iets aandoen. Bijvoorbeeld als een ouder heel hardhandig en gewelddadig is tegen zijn kind of tegen een hond (schoppen tegen een hond). Behalve uitzoeken waarom je er op reageert zoals je reageert. Wanneer begint je verantwoordelijkheid als volwassene in het hier en nu om iets te doen/te handelen? Kun je zomaar alles laten gebeuren en je ‘verschuilen’ achter het feit dat je relatie met het bestaan belangrijker is? Ik vind het echt moeilijk om te ‘weten’ wanneer je zou moeten ingrijpen of niet.

Ik ben benieuwd naar je reactie,
H


Taetske’s antwoord

Hallo H,

Deze vraag wordt mij vaker gesteld. Het is verleidelijk om spiritualiteit en moraliteit met elkaar te verbinden. Alle grote (en kleine) religies doen het en stellen allerlei leef- en gedragsregels op. Of leraren worden een rolmodel. Mijn taak is om jou te ondersteunen om je helderheid over jezelf en je plek in het bestaan te vergroten, en je te stimuleren om van daaruit de moed te hebben jouw eigen antwoorden te vinden op dit soort vragen. Regels (zoals bijvoorbeeld de boeddhistische leefregels) kunnen een oplossing bieden om het te ‘weten’, maar of je zoiets wilt, dat is jouw eigen keus.

Hartelijke groet,
Taetske

Reacties 0

Plaats een reactie

Geef een reactie