"Het verhaal van de generaal"

Lieve Taetske,

De laatste maanden gebeuren er heel veel niet-D-dingen  en dat is wel heel apart om mee te maken. Maar ja, wie is D eigenlijk, that’s the question. Het is het verhaal van de generaal die eindelijk doorheeft dat de oorlog allang voorbij is. Maar dan in mijn geval dat er helemaal geen crisis is (maar ik heb wel altijd gewerkt alsof er een crisis was). Ik weet alleen niet meer zo goed hoe het verhaal van de generaal verder gaat. Zou je me dat willen laten weten?

Liefs D


Taetske’s antwoord

Lieve D,

Het verhaal van de generaal is een metafoor om je te helpen begrijpen dat het onbewuste nogal onthand kan raken als het begint te beseffen dat de oorlog voorbij is (en al jaren en jaren en jaren….). De generaal staat voor het onbewuste, dat zijn leven wijdt aan jou bescherming. Dat jij nu volwassen en volgroeid bent, maakt het strijdende onbewuste werkeloos. Daar staat het dan met zijn goede gedrag! Die generaal kan wel wat hulp gebruiken om dat te verwerken (dialoog, pendelen).

Dus sta er open voor dat je onbewuste na de eerste euforie (hoera! De oorlog is voorbij! We hoeven niet meer te vechten!), wel eens in een flinke dip terecht kan komen (van ‘Wat nu? Heb ik nog wel een functie? Ik weet helemaal niet hoe ik met vrede moet omgaan!’ tot ‘GVD waarom hebben ze me dat niet eerder verteld?!?!?!’). Alle stadia van rouw kunnen langskomen: ontkenning, woede, marchanderen, schuld, wanhoop en depressie.

Het onbewuste probeert (uit gewoonte) zijn taak op de oude vertrouwde manier te blijven uitoefenen. Generaals hebben daarom nogal eens de neiging om nieuwe oorlogen te creëren, of de mogelijkheid van een oorlog in ieder geval als iets reëels te zien, zodat ze aan de slag kunnen blijven.

Belangrijk is dat jij blijft zien dat het om reacties uit herinnering gaat. Blijf ruimte voor expressie geven (dialoog). Zodat het er uit kan. Het onbewuste is geen mens, het gedraagt zich alleen zo. Het is vrede, en jij bent veilig in dit moment. Dat is de bottom line. Iedere keer opnieuw zal dat rust brengen. Verheug je samen met je onbewuste om nu te kunnen ontdekken wie je werkelijk bent.

Lieve groet,
Taetske

Reacties 0

Plaats een reactie

Geef een reactie